Rosebel faciliteert landbouwvoorlichtingssessies Brokopondo

Nieuws 2022
06 mei 2022

In district Brokopondo is landbouw geen onbekend begrip. De meerderheid van de gemeenschappen doet echter alleen aan tuinbouw voor eigen gebruik en niet aan commerciële landbouw. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Rosebel Gold Mines enkele interactieve sessies gefaciliteerd voor leden van onze 'Communities of Interest' (COI's) om hen bewust te maken van de mogelijkheden in het district voor grootschalige/industriële landbouw. Dit project werd bij onze afdeling Community Relations ingediend door de traditionele autoriteiten van de zeven (7) COI's die de Rosebel operatie omringen.

De sessies werden gehouden in de dorpen Marchallkreek, Nieuw Lombe, Balingsoela en Brownsweg. Het hoofddoel van de sessies was het benadrukken van de waarde van landbouw en het feit dat deze sector veel duurzamer is dan goudwinning. Trainer Norine Berika, belichtte de verschillende methoden en voordelen van commerciële landbouw. Ze moedigde de aanwezigen ook aan om de vruchtbare grond van hun dorpen te benutten en commerciële landbouw te beoefenen. Niet alleen voor hun eigen huishouden, maar ook om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van hun dorp en het district Brokopondo.

Aan het eind van de sessies hebben de aanwezigen aangegeven dat zij sterk gemotiveerd zijn om meer te investeren in het uitbreiden van hun landbouwpraktijk van huishoudelijk naar commerciëel. De traditionele autoriteiten van Brokopondo hebben er ook op gewezen dat de landbouwsector een hoge economische opbrengst kan genereren, en hebben de hoop uitgesproken dat de bewoners gebruik zullen maken van de mogelijkheden voor deze sector binnen het district.