AZP, Kirpalani Foundation en IAMGOLD openen eerste oogziekenhuis in Suriname

Nieuws 2022
29 juli 2022

Op donderdag 28 juli 2022 heeft IAMGOLD/Rosebel Gold Mines N.V. samen met de Kirpalani Foundation en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), met trots het eerste oogziekenhuis in Suriname in gebruik genomen. De uitbreiding en upgrading van de voormalige oog poli is mede mogelijk gemaakt door de voornoemde bedrijven ten behoeve van de optimalisering van de patiënten zorg in Suriname. Voor Bruno Lemelin, Senior Vice President Operations & Projects van IAMGOLD, is het een ware eer en een voorrecht om niet alleen getuige te zijn, maar ook deel uit te maken van dit historische moment voor Suriname. “Als moedermaatschappij van onze dochteronderneming Rosebel Gold Mines, streven wij naar een voorbeeldig Corporate Citizenship binnen de Surinaamse samenleving. Het is de kerndoelstelling van IAMGOLD om het leven van onze stakeholders te verbeteren en dit doen wij door te investeren in duurzame projecten die een toegevoegde waarde hebben voor de gehele gemeenschap,” zei hij tijdens zijn speech. “Toen dit project werd gepresenteerd aan IAMGOLD, waren we zeer enthousiast om hieraan bij te dragen. Het geeft een bijzonder goed gevoel om te zien wat er allemaal is neergezet en dat wij hebben kunnen helpen om een faciliteit te creëren die generaties na ons zal dienen.”

In november 2018 zijn IAMGOLD, Kirpalani Foundation en het AZP een overeenkomst aangegaan om de toenmalige oog poli om te bouwen tot een hypermodern oogziekenhuis. Bij de totstandkoming van dit project hebben de bedrijven samen met additionele bijdragen van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) en de Surinaamse overheid, meer dan USD 4.000.000 besteedt aan bouwwerkzaamheden en de aanschaf van medisch apparatuur. De sprekers van de dag hebben allemaal hun waardering uitgesproken voor de financiële ondersteuning, waarbij President Chandrikapersad Santhoki van de Republiek Suriname een speciaal woord van dank heeft gericht aan de leiding van IAMGOLD en het personeel van het bedrijf: "U hebt uw betrokkenheid en Corporate Social Responsibility als goudbedrijf tot uitdrukking gebracht en het gaat verder dan dat: u steunt de Surinaamse gemeenschap. En namens mijn regering en het volk van Suriname spreek ik mijn oprechte dank uit voor uw bijdrage."


In de afgelopen jaren heeft IAMGOLD/Rosebel Gold Mines N.V. aan de gezondheidszorg ondermeer gedoneerd een moderne mammogram, Phillips EPIQ 5G echo apparaat en een Phillips premium CX50 echo apparaat voor de radiologie afdeling van het AZP, een anesthesie apparaat ten behoeve van het s’Lands Hospital en aan het Sint Vincentius ziekenhuis is een Steam Sterilizer geschonken. Ook zijn er in 2019, twee (2) iPM8 Patiënt monitors inclusief CO2 module gefinancierd voor de kinderafdeling van het Diakonessenziekenhuis en zijn diverse medische klinieken in district Brokopondo voorzien van medisch apparatuur.