Rosebel Heavy Equipment Training 2021 certificaatuitreiking

Nieuws 2021
31 december 2021

Op 23 december jl. hebben ruim 45 participanten die aan de Rosebel Heavy Equipment Training 2021 hebben deelgenomen, een certificaat in ontvangst mogen nemen na succesvolle afronding van het trainingsprogramma. Door deze training te organiseren tracht Rosebel Gold Mines bij te dragen aan capaciteitsversterking en zodoende een handreiking te doen naar de gemeenschappen in Brokopondo en Sipaliwini.
Tinza Pansa, Community Relations Officer op de afdeling Community Relations en Development en coördinator van het project, was bijzonder blij met dit mooi moment: “We hebben binnen Rosebel verschillende activiteiten die er worden uitgevoerd. Soms initiëren we projecten waarbij er iets gebouwd moet geworden binnen de gemeenschap, of een donatie voor een bepaalde apparaat, maar we zijn ook bezig met kennisoverdracht waarbij we werken aan capaciteitsversterking van de mensen zelf. Zodoende worden ze in staat gesteld verder te kunnen investeren in zichzelf.”

Het trainingsprogramma is uitgevoerd in samenwerking met Caribbean Heavy Equipment Educational Center (CHEEC), volgens de Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standaarden. De participanten zijn getraind in het handhaven van de verschillende veiligheidsnormen en het besturen van zwaar materieel zoals Haultrucks, Excavators, Bulldozers, Compactors en Loaders. In de afgelopen 2 jaar zijn er in totaal 90 participanten getraind uit de dorpen Balingsoela, Browsweg, Kwakoegron, Klaaskreek, Nieuw Koffiekamp, Marshall Kreek en het Pikin-Saamaka gebied (dorpen Bilawatra, Nieuw Jacobkondre, Misalibi en Baleng).

De 24-jarige Culiet Corinde, een van de participanten afkomstig uit het dorp Brownsweg, had een bemoedigend woord voor de overige participanten: “Als je de wil hebt om iets te bereiken moet je ervoor gaan, en vooral de moed niet opgeven. Mensen zijn gauw geneigd je te zeggen dat hetgeen je wil niet mogelijk is, maar ik werk nu al bij Rosebel.” Hij is Haultruck driver op de Caterpillar 777D en 777F en rijdt zelfstandig naar alle mijnen (“pits”) van Rosebel.

 

De groep participanten bestond ook uit een aantal dames die van Jerry Finisie, Community Relations en Development Manager, een bijzondere felicitatie hebben gekregen: “Jullie zijn de parels binnen de samenleving en zo ook binnen deze groep. Meestal, wanneer het gaat om zulke grote machines, zien we het als een “mannen-ding”, maar vrouwen, overal ter wereld, zijn in staat om alles te doen wat een man ook kan.”


HR Manager Martin Griffin, deelde eveneens een inspirerende boodschap met de participanten waarbij de waarde van kennis opdoen werd benadrukt: “Een van de belangrijkste dingen waar bedrijven aan kunnen bijdragen is kennis. Kennis kan je gebruiken voor jezelf om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, maar ook om over te dragen aan anderen. De opleiding die je nu hebt gekregen kan je op een pad brengen dat je voor jezelf niet had kunnen bedenken; ik ben zelf mijn carrière begonnen als monteur, en vandaag werk ik als HR manager.” Verder drukte hij de participanten op het hart goed gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn en vooral te blijven werken aan hun eigen ontwikkeling.