Rosebel Community Fund en SEMiF financieren nieuw koelingsysteem BOG

Nieuws 2021
26 maart 2021

Op 24 maart jl. is de gerestaureerde koelingsysteem van het Centraal Laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) officieel in gebruik genomen. In mei 2020 werd door het BOG aangegeven dat het centraal koelingsysteem van het laboratorium was uitgevallen. Hierna besloten de Stichting Rosebel Community Fund (RCF) en Stichting Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMiF) zich te committeren tot het financieren van de restauratie. Het restauratietraject heeft totaal USD 104.394,24 gekost. RCF en SEMiF hebben elk respectievelijk 50% van dit bedrag gedoneerd.
In het Centraal Laboratorium worden verschillende onderzoeken gedaan zoals; HIV, Malaria, Influenza, Tuberculoze en COVID-19. Indien het koelingssysteem uitvalt, kunnen bepaalde diensten van het Centraal Laboratorium niet meer geleverd worden. De restauratie van het koelsysteem is een toevoeging op alle andere inspanningen die ervoor zorgen dat de integriteit en effectiviteit van de organische samples die in het laboratorium worden onderzocht, getest en opgeslagen, te allen tijde gewaarborgd blijven. “We zijn een gecertificeerd lab, en het heeft veel mogelijkheden, maar wij zijn een public health lab. We zijn niet commercieel waardoor we de diensten die wij verlenen niet gemakkelijk terug kunnen verdienen. Hierdoor moeten we fondsen zoeken als wij willen herinvesteren want de overheid heeft niet altijd de mogelijkheid,” aldus waarnemend directeur van het BOG, Drs. Radjesh Ori. “Met Rosebel hebben wij een lange historie en we hopen deze partnerschap verder te kunnen uitbouwen. Deze donatie, samen met SEMiF, kwam op het juiste moment en wij zijn heel erg blij om het feit dat we nu veel meer mogelijkheden hebben.”

Ook de voorzitter van SEMiF, Niella Pinas, was bijzonder enthousiast om dit heuglijk feit. “Wij hebben positief gereageerd op dit verzoek omdat het in lijn is met een van onze doelstellingen; namelijk het uitvoeren van duurzame projecten die ervoor zorgen dat onze nationale gezondheidszorg in stand blijft. We zijn ook heel erg trots op het team van het BOG en alle frontliners die helpen om de COVID pandemie in Suriname te beheersen. Waar nodig en waar we kunnen zullen wij die ondersteuning blijven bieden.”
De Stichting Rosebel Community Fund is opgericht met als doel een duurzame toekomst te helpen creëren voor de gemeenschappen rondom de Rosebel-operatie in het bijzonder en de Surinaamse gemeenschap in zijn algemeenheid. Vanwege de verantwoordelijkheid binnen de Surinaamse samenleving worden er dan ook fondsen ter beschikking gesteld voor projecten die de gezondheidssector in Suriname de nodige versterking kunnen bieden.