Persbericht - Iraida Kowee winnaar van het Brokopondo Speech contest 2016

News 2016
01 August 2016

Tijdens de finaleronde op zaterdag 30 juli is Iraida Kowee gekroond tot winnaar van het Brokopondo Speech contest. Zij heeft met veel passie een vijf minuten durende speech gehouden over het behoud van het Surinaams bos.
De tweede plaats is gegaan naar Astrando Schmidt, die het onderwerp “Onderwijs in Brokopondo” heeft belicht.
3de plaats: Ingaswena Pokie (onderwerp: Criminaliteit)
4de plaats: Somaira Wachter (onderwerp: Drop outs)
5de plaats: Givita Eersteling (onderwerp: Mijnbouw in Brokopondo)

Het Brokopondo Speech contest, een project van Rosebel Gold Mines (Rosebel) in samenwerking met de organisatie Junior Chamber International Paramaribo (JCI), is dit jaar voor de vijfde keer uitgevoerd.

Het speech contest heeft als doel om de spreekvaardigheid van de jeugd van Brokopondo in de Nederlandse taal te verbeteren en om hun angst voor het spreken in het openbaar weg te nemen. Om de leerlingen klaar te stomen voor de wedstrijden werden de leerlingen bijkans twee maanden intensief getraind en begeleid door leden van de JCI.
Er namen 13 contestanten deel aan de voorronde op zaterdag 23 juli. Deze contestanten zijn allen leerlingen van de VOJ-scholen van Brokopondo en afkomstig uit de verschillende dorpen in het district. De jury vond acht van de contestanten goed voor de finaleronde die op 30 juli in het Multifunctioneel gebouw te Brokopondo Centrum werd gehouden.
De prijzenpot ziet er alsvolgt uit:
- Winnaar: een laptop en SRD 1000
- 2e plaats een tablet en SRD 750
- 3e plaats een smart phone en SRD 500
- 4e SRD 750
- 5e SRD 500

De 4de en 5de prijs zijn beschikbaar gesteld door resp. Grassalco en het Ministerie van Regionale Ontwikkeling.